perjantai 24. huhtikuuta 2015

Virkattu pöllö ohje

Facebookin kautta kyseli useampikin ihminen ohjetta näihin pieniin pöllöihin, joten päätin sen kirjoitella ylös. Kertokaa, jos ohjeessa on jotain epäselvää!Olen virkannut pöllöt 2,5 virkkuukoukulla ja aika ohuella langalla (esim. Nalle-lanka), mutta sitä voi itse muunnella sen mukaan miten haluaa. Jos vaihdat isompaan koukkuun ja paksumaan lankaan niin pöllöstäkin tulee hieman suurempi. Kierroksen alku kannattaa merkitä esim. langan pätkällä tai silmukkamerkillä. 

Tarvitset:
- Virkkuukoukku 2,5 mm
- Lankaa (esim. joku nöttönen jämälankaa)
- Päättelyneulan
- Avainrenkaan ketjulla
- Huopakangasta
- Askartelusilmät
- Liimaa, jolla huopakankaan saa kiinni pöllöön (esim. tekstiililiimaa)


1. kierros: tee taikarengas ja virkkaa siihen 8 kt (linkin ohjeessa tehdään taikarenkaaseen 6 kt, itse tein 2 kt enemmän)2. kierros: virkkaa jokaiseen s 2 kt (= yhteensä 16 s työssä)3. kierros: virkkaa jokaiseen s 1 kt (=16 s)Laita viimeistään tässä vaiheessa silmukkamerkki, jotta on helpompi pysyä mukana. (Itse olen niin laiska, että käytän langan päätä, joka jää aloituksesta. Se näkyy myös kuvissa. Nykäisen sen sitten takaisin sisälle, kun en enää tarvitse silmukkamerkkiä.)
4. kierros: *virkkaa ensimmäiseen s:n 1 kt, virkkaa seuraavaan s:n 2 kt* jatka tähtien välissä olevaa ohjetta kierros loppuun asti (= 24 s)5.-16. kierros: virkkaa jokaiseen s 1 kt (tai niin monta kierrosta, että pöllö on halutun korkuinen, omani ovat n. 4 cm)

Kun pöllö on halutun mittainen, leikkaa lanka poikki ja pujota se viimeisen s:n läpi. Jätä kiitettävästi päättelylankaa!!
Täytä pöllö vanulla ja sulje yläosa kiinteillä silmukoilla tai ihan neulan avulla.Neulan avulla pujota loppu langanpää suunnilleen keskikohtaan yläosaa ja ompele siihen kiinni avainrengas ketjulla. Sellaisen voi tilata esim. helmikauppa.com sivustolta. Lopun langan pään voit päätellä hyvin.

Nyt pöllö on liimaamista vaille valmis!

Huopakankaasta leikkaa pöllölle siivet, silmien aluset ja nokka. Liimaa ne paikalleen (esim. tekstiililiimalla tai kuumaliimalla). Liimaa viimeiseksi silmät. (Esimerkki pöllöllä näkyy valkoista liimaa silmien vieressä, mutta se ei haittaa sillä liima kuivuessaan muuttuu läpinäkyväksi.)Lyhenteiden selitykset: 
s = silmukka
kt = kiinteä silmukka

Ei muuta kuin pöllöjä värkkäämään!

Tässä vielä muutama aiemmin valmiiksi tehty pöllö...

Jos teette tällä ohjeella pöllöjä niin laittakaa minulle niistä kuvia. Olisi kiva nähdä millaisia pöllötyksiä teille tulee. 


8 kommenttia:

 1. No jopa hauska, ei vaikuta hankalalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä olekaan hankala kun alkaa vain kokeilemaan. :)

   Poista
 2. Onpa hauska idea! Itseltäni puuttuukin sopivasti kotiavaimista avaimenperä, joten taidan tekaista tällaisen niihin killumaan :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta. Mie piän pöllöistä, joten tehhään tämä.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 4. Tämä on helppo ja mukava pikku työ tehdä. Mukava antaa esim. lahjaksi läheisille. Lapsetkin tykkää. Mukavaa viikonloppua. :)

  VastaaPoista
 5. Minu lapio menä eka kerta kakallelelel

  VastaaPoista
 6. Kiitos linkkaamisesta Taikarengas-ohjeeseeni! Ikävä kyllä tuo linkki ei enää toimi, koska nettisivua ei enää ole ja toimintani on suuntautunut kuvittamiseen, mutta latasin ohjeen uudelle nettisivulleni, mikäli haluatte käydä katsomassa kuvitetun ohjeen virkkaamisen tueksi: https://www.tarinatati.fi/wp-content/uploads/2020/09/elinap-virkkuuohjeet-taikarengas-2020.pdf

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeesta ja eritoten tuosta vinkistä silmukka merkin tilalle 😄

  VastaaPoista