sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Rv 38 + 3 ja raskausmyrkytys

Nyt tulee välillä raskauspäivitys. :)

Mulla on koko raskauden ajan hitaasti noussut verenpaineet. Ensimmäinen neuvolassa mitattu verenpaine oli n. 110/70. Perjantaina verenpaine oli n. 150/100 ja virstassa oli proteiinia +2 eli mahdollisesti raskausmyrkytys. Viikko sitten kävin jo Oulaskankaalla ja silloin ei oltu kovin huolissaan tilanteesta. Nytkin ottivat aika rauhallisesti sisälle ja ajattelivat seurata vuorokauden ja kaikki virtsa pitää ottaa talteen, josta sitten mitataan proteiinin määrä. Verikokeissa ei ollut mitään häikkää ja olo on mulla hyvä, vaikkakin väsynyt.

Lauantaina olin valmis lähtemään kotia, mutta virtsasta otetusta testeistä tuli sellaiset tulokset, että ei sittenkään mihinkään. Proteiinia oli sen verran, että diagnosoitiin raskausmyrkytys ja aloitettiin verenpainelääkitys. (Verenpainelääkkeen oton jälkeen on aina vähän aikaa hieman höpsö olo. Jotenkin tärisyttää ja takaraivossa menee kylmiä väreitä. Hyh.)

Lauantai-iltana vauvan sydänkäyrää ottaessa hoitaja varoitti, että lääkäri saattaa sunnuntaina ehdottaa synnytyksen käynnistämistä. Apua! Mun piti käydä vaan kierros ja mennä takaisin kotia makaamaan. Ei ollut henkisesti yhtään varautunut siihen ettei täältä enää yhtenä kappaleena lähdetäkään. Meinasi mennä yöunet, mutta ei kuitenkaan. 

Sunnuntaina keskusteltiin lääkärin kanssa suuntaan ja toiseen. Päätös oli itse asiassa minun; aloitetaanko käynnistämään synnytys vai odotetaanko. Miten vain, mutta kuitenkin makaan sairaalassa tarkkailtavana ja synnytys pitää varmaan jossain vaiheessa käynnistää, jottei raskausmyrkytys pääse liian pitkälle. Lääkäri selitti, ettei lääke suoraan aloita synnytystä vaan alkaa enemmänkin valmistella synnytykseen eli kypsyttää kohdun suuta. Voi käynnistyslääkkeen kanssa mennä vielä päiviä ennen synnytystä. Päätin, että sama se on nyt aloittaa käynnistys, kun mullakin on vielä hyvä olo. Ensimmäinen käynnistyslääke on nyt otettu ja olen tarkkailtavana ainakin maanantaihin asti. Jos mitään ei tapahdu ennen sitä, pääsen mahdollisesti kotia vuorokaudeksi ja sitten jatketaan. Katsotaan nyt miten tämä etenee. 

Yhtään ei haittaa vaikka tämä "siunattu" aika loppuu ja saadaan oma kulta syliin tuolta vatsasta vääntämästä. Tässä olen raskauden ajan odotellut, että milloin olo on ihan virkeä ja terve ja olisi ihana olla raskaana. Joo, ei sitä hetkeä taida ainakaan itselleni tulla. Mielenkiinnosta listasin raskauden aiheuttamia asioita:
- ruoka- ja juomarajoitukset
- raskauden alussa pahoinvointi
- raskausdiabetes
- nenän limakalvot huonona (melkein alusta asti päivittäin niistänyt verta)
- vaikea nukkua (vessassa juoksemista, vaikea kääntyä, kuuma, välillä uniongelmat, kuorsaaminen)
- hengästyminen
- vaatteiden löytäminen ja pukeminen vaikeaa (sukka on yllättävän vaikea vaatekappale)
- turvotus ja puutuminen (kengät nykyään kaksi numeroa suuremmat, sormet ympäri vuorokauden turvonneet ja puutuneet ollut jo kolme viikkoa)
- närästys
- loppuajasta vauva painaa, vaikea liikkua
- raskausmyrkytys

Tarkoitus ei ole valittaa. Onhan se ihanaa, että tulee perheenlisäystä ja sitä varten voi tehdä mitä vaan. Kuitenkin vähän hymyilyttää joka kerta, kun joku sanoo miten "ihanaa aikaa teillä tällä hetkellä on". Kiitos. Jostain syystä olo ei vain ole kovin ihana ja hehkuva. No kaikkea aikansa ja nyt ollaan ihan loppusuoralla. Jännät hetket edessä. :)
Lapsesta otetaan sydänkäyrää vähän väliä, että varmasti kaikki on kunnossa. :)


Totta kai mukana pitää olla sukkapuikot, jottei aika kävisi ihan hirveän pitkäksi. Lankana Ilun Handusta ostettu käsinvärjätty lanka. 

2 kommenttia:

  1. Eksyin sun blogiin googlen hakusanalla "puikkopussi" :D Tsemppiä vauva-arkeen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Hei ja tervetuloa! Kiitos! Vauva-arki on välillä väsyttävää, mutta on se oma kulta ihana. <3

      Poista